Treningssenteret

for en glad og aktiv hverdag!

Hønefoss

Økt kostholdsforståelse betyr betydelig helsegevinster: - Jeg har blitt helt kvitt en svært plagsom migrene

13.09.2022

 TRIVES: – Jeg liker å mosjonere her, sier Karin Foss, som akter å fortsette med denne aktiviteten.

Artikkel hentet fra Publikasjon 4-9-22 Avisa Valdres - Journalist
Morten Stensby


Mindre stivhet i kroppen, bedre bevegelighet, forbedret humør, kramper i beina som er borte, bedre søvn og dermed mer uthvilt om morgenen samt generelt mer energi er andre effekter som Karin Foss (61) har merket dette siste året.

FAGERNES: – Og så har du blitt mye roligere og blidere, mamma, sier døtrene mine til meg, forteller hun og smiler.
61-åringen har snart 30 år bak seg innenfor tilrettelagte tjenester i Nord-Aurdal kommune. Sjøl mener hun at kostholdet hennes har vært ganske sunt, men dette siste året har lært henne enda mer.

Ikke stålkontroll

– Og det beste er at du egentlig kan spise nesten hva som helst. Men du blir bevisstgjort på hva du putter i deg og når du gjør det. Du lærer kroppen din bedre å kjenne, hva som fungerer for deg, utdyper Karin.

Et av de viktige grepene hun har tatt er å bytte ut hvetemjølet med speltmjøl når hun baker sitt eget brød.
– Men du trenger absolutt ikke å veie maten. Du behøver ikke å ha stålkontroll. Og du kan utmerket godt spise måltider med familien, uten å plages av dårlig samvittighet, framhever hun.

Likevel er en av flere hyggelige effekter også en betydelig vektnedgang, hele 14 kilo har forsvunnet på ett år.
– Det å stabilisere vekta er som kjent noe du må jobbe med kontinuerlig. Denne metoden fungerer etter min mening veldig bra også når det gjelder dette. I alle fall virker det for meg, fastslår Karin.

Forebygge migrene

Og sjøl om 61-åringen er opptatt av å mosjonere samtidig, for eksempel ved å gå jevnlige turer, synes hun det er fint at det ikke er noe spesielt søkelys på fysisk trening.
– I sommer har jeg ikke vært særlig flink med det. Men jeg trives bra med å trene i basseng, så det skal jeg i gang igjen med. Og så har jeg lyst til å drive mer med yoga, sier hun, og akter å fortsette med den metoden hun har startet på.

Når det gjelder hennes oppfatning om at problemene med migrenen har blitt borte som følge av den økte kostholdsforståelsen, er det enkelt å finne lignende historier om det på nettet. Mange synes å være ganske overbevist om at det du putter i deg har en klar effekt i så måte. Blant dem er den kjente - og kanskje til dels noe omstridte - legen Fedon Lindberg.
– De fleste matvarer er bra så lenge de er sunne, men spesielt gjelder det mat som gir liten blodsukkerstigning. Eksempel på mat som kan virke forebyggende på migrene er fet fisk, kylling, ingefær, grønne grønnsaker, nøtter og fullkornprodukter, opplyser han på fedon.no.

Enkle grep

Legen mener også at korrekt kosthold må kombineres med mosjon.
– Det hjelper på å minske stress, og risiko for betennelser i kroppen. Siden migrene er en årebetennelse, er normal trening og mosjon alltid positivt, bemerker han på sin hjemmeside.

Tone Eggum ved Valdres Treningssenter har vært Karins veileder dette siste året. Tone har skaffet seg kompetanse på Trine Dahlmo-metoden, som er det opplegget 61-åringen fra Fagernes har fulgt. Dahlmo er sjøl ernæringsterapeut og har skrevet boka «Lettere». Hun slår fast at du kan nyte både feite og karbohydratrike måltider. Ferdigmat kan også gjerne være en del av kostholdet.
– Det er et viktig poeng at kostholdsforståelsen tilpasses deg og ikke omvendt. Med enkle grep basert på et vanlig kosthold og bra oppfølging kan du oppnå både en slankere kropp og god helseeffekt, framhever Tone Eggum.

Sjøl er hun en del av Dahlmos fagteam. Tone understreker at metoden baserer seg på et svært velprøvd og dokumentert opplegg.
– Det er kjempeartig at Karin har så stor suksess med å følge dette, sier hun og er overbevist om at et mer stabilt blodsukker også har påvirke Karins generelle helsetilstand.

Ikke nok dokumentasjon

Overlege og førsteamanuensis Tore Wergeland Meisingset ved Institutt for nevromedisin på NTNU slår fast at migrene er en av våre store folkesykdommer. Faktisk er den viktigste årsak til sykelighet hos alle under 50 år i hele verden.
– Mange har høy sykdomsbyrde. At så mange har sykdommen, gjør at det er en mangefasettert gruppe. Og en lærdom man fort får som kliniker er at ingen råd og remedier passer alle. Vi må individualisere, fortsetter han.
På spørsmål om diett og kosthold som ikke-medikamentell, forebyggende behandling opplyser Wergeland Meisingset at det dessverre finnes for lite forskning og ingen konsensus til å gi noe entydig svar.
– Men vi har interesse for tematikken og har sjøl kjørt en studie på kosttilskuddet actyl-karnitin, men dette viste seg ikke å ha effekt. Dette demonstrerer viktigheten av å få gjort grundige, vitenskapelige undersøkelser. Det finnes i dag et stort spekter av gode behandlinger mot migrene – og du skal forvente å få hjelp, sier overlegen og oppfordrer dem som er plaget til å sjekke ut pasientorganisasjonen HodepineNorge.

----------------------------

Les mer om:

Trine Dahlmo-Metoden

TD - Kostholdsveiledning

Trine Dahlmo

 

 

Nyhets-
brev

Verv en venn

 

Deg

Du vil verve

Velg avdeling

 

 

Nyhetsbrev

Hvilket treningssenter?:
Er du medlem?: